Sony geeft Firefox OS een kans

Sony lijkt een besturingssysteem te hebben gevonden dat bij hen past. Firefox OS. Er komt een testversie van het platform uit voor een van de nieuwste Xperia-telefoons. Tijdens Mobile World Congress 2013 maakten Sony en het Spaanse telecombedrijf Telefónica bekend dat ze bekijken of er goedkope toestellen geproduceerd kunnen worden met Firefox OS, het open source-besturingssysteem van Mozilla. Er is nu een experimentele ROM-build van Firefox OS voor Xperia E beschikbaar, een budgettelefoon met Android.

Op de Sony Mobile Developer blog verscheen het volgende bericht: “Bij Sony Mobile gaan we door met het evalueren van innovatieve technologieën die kunnen helpen om premium gebruikerservaringen op te leveren die Sony’s klanten verwachten. Onze ingenieurs werken nu met Firefox OS Mobile en HTML5, evoluerende technologieën die groot potentieel laten zien.”

Het OS is echter nog maar heel experimenteel. Ondersteuning voor Wifi of 3G is er namelijk nog niet in deze proefversie. Telefoneren en internetten zit er nog even niet in. De ROM is daarom ook vooral bedoeld voor ontwikkelaars. Zij kunnen aan de slag om apps te bouwen voor het besturingssysteem.

Veel telefoonontwikkelaars hebben al gezegd dat ze Firefox OS willen draaien, maar de modellen zijn voorlopig alleen nog bedoeld voor Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese landen. Nog niet in de Nederlandse winkels dus.