openoffice-logoOpenOffice is een open source kantoorsoftwarepakket dat sinds 2012 wordt ontwikkeld door Apache. Op 7 mei van dat jaar werd OpenOffice 3.4 uitgebracht. Voorheen heette het OpenOffice.org (afgekort als OOo) en werd het uitgebracht door Oracle. In juni 2011 droeg Oracle het gehele Openoffice.org project inclusief de broncode over aan de Apache Software Foundation. In december werd het omgedoopt tot Apache OpenOffice. OpenOffice is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Linux en Solaris. OpenOffice is een veelgebruikt alternatief voor Windows Office.

OpenOffice is ontwikkeld met het idee om het internationaal toonaangevende open source kantoorpakket worden. Het moest door de voornaamste besturingssystemen worden ondersteund en toegang bieden tot alle functionaliteiten en gegevens via open, componentgebaseerde API’s. Het kantoorpakket is voor iedereen vrij toegankelijk en biedt modules voor tekstverwerking, spreadsheets, vectorgrafiek en vele andere functionaliteiten. De functieomvang en bediening van OpenOffice is vergelijkbaar met die van andere bekende kantoorpakketten. Grote verschil is dat de anderen over het algemeen niet gratis zijn. Het wordt veel gebruikt door bedrijven, maar is ook geschikt voor thuisgebruik. Het wordt in sommige computerwinkels aangeboden als optie bij het kopen van een computer.

OpenOffice geeft ook een broncode vrij. Hierdoor kunnen programmeurs aanpassingen aanbrengen en het zo volledig naar eigen wens instellen. OpenOffice is tegenwoordig het belangrijkste alternatief voor marktleider Microsoft Office. Als standaard documentformaat wordt OpenDocument gebruikt. Steeds meer overheidsorganisaties neigen ernaar om over te stappen, omdat ze vaker verplicht worden gebruik te maken van een open bestandsformaat. Het aanbod van OpenOffice wordt ook steeds breder, waardoor het niet uit te sluiten is dat een meerderheid van overheden uiteindelijk voor OpenOffice gaat kiezen. Het pakket dat OpenOffice aanbiedt bestaat uit de volgende programma’s:

  • Writer (verwerker voor tekstdocumenten en HTML-documenten. Vergelijkbaar met Microsoft Word)
  • Calc (verwerker voor werkbladen en spreadsheets. Vergelijkbaar met Microsoft Excel)
  • Base (verwerker voor databases. Vergelijkbaar met Microsoft Access)
  • Draw (tekenprogramma, vectorgrafiek)
  • Impress (presentatieprogramma. Vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint)
  • Math (programma voor het gebruik van formules)

Alle deze programma’s zijn gratis te downloaden via de website van OpenOffice. Voor hulp bij het gebruik van de software kun je terecht op het forum van OpenOffice. Hier kun je allerlei onderwerpen met betrekking tot de software en updates besproken.