Micro batterij laadt telefoon 1000x sneller op

De ontwikkeling van smartphones gaat sneller dan ooit en nieuwe features, betere schermen en snellere connectiviteit weten ons dagelijks versteld doen staan. De belangen op de markt zijn zo hoog dat de nieuwste ontwikkelingen omsluierd worden met rechtszaken, agressieve concurrentie en exorbitante reclamecampagnes. Maar hoe kan het dat de batterij stil lijkt te staan in ontwikkeling.

Neem bijvoorbeeld de gesprekstijd van de iPhone 5, deze is korter dan die van de eerste iPhone en ook de standby tijd levert 25 minuten in ten opzichte van zijn voorganger. Waar de logische verklaring toe te schrijven is, zijn de grote high definition schermen, 3G internet en intensiever gebruik. Natuurlijk betekent dit niet dat de gebruiker hier genoegen mee hoeft te nemen. Je moet tegenwoordig blij zijn als je telefoon het een volledige dag volhoud. Met in het achterhoofd je eerste telefoon die makkelijke een goeie week actief bleef.

Huidige lithium ion batterijen hebben grenzen. En doordat ze relatief veel volume nodig hebben voor energie opslag past dit niet in de trend van alsmaar dunner wordende telefoons. Hoewel sommige in doorontwikkeling de toekomst voor de lithium ion batterij zekerstellen kijken andere verder.

Grafeen

Een van de meest levensvatbare next-generation batterij studies gaat over grafeen. De capaciteit van huidige opslag methodes zouden is schril contrast staan met deze nieuwe technologie. Ook de oplaadtijd zal slechts enkele minuten in beslag nemen. Daarnaast kan een grafeen batterijen ook nog eens flexibel gemaakt worden wat vele nieuwe deuren opent.  Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om middels 3D printen batterijen te ontwikkelen zo klein als een korrel zand. Of deze batterijen werkelijk de zelfde capaciteiten zullen hebben als huidige Li ion batterijen valt nog te bezien.

Nog verder gaat het idee van microbatterijen ontwikkeld op de universiteit van Illinois. Deze zouden 1000 keer sneller op kunnen laden en tot wel dertig keer kleiner kunnen worden als huidige batterijen. En dan kan je er  naar verhouding dus 30 keer meer batterij kwijt. James Pikul, auteur van het onderzoek legt uit: “It’s not a progressive improvement over previous technologies; it breaks the normal paradigms of energy sources. It’s allowing us to do different, new things.”

Wireless Charging

Leuk al deze ontwikkelingen maar we hebben nú meer power nodig. Om telefoons direct meer capaciteit te geven is Wysips Crystal bezig met het ontwikkelen met schermen die de telefoon te allen tijde laat opladen. Een Wysips Crystal glass moet achter het glas gemonteerd worden en biedt op dit moment voor iedere 10 minuten zonlicht 2 minuten extra spreek tijd. Dit verwachten ze in de nabije toekomst te kunnen verdubbelen.

Waar in Nederland zonuren schaars zijn kunnen wij niet wachten op wireless charging. Deze nieuwe vorm van laden is al op verschillende plekken in Amerika te gebruiken en ook Starbucks en MacDonalds Europa hebben oren. Zo kunnen we voor nu onze energiebehoefte opvangen door draadloos bij te laden bij de Mac.