androidlogoAndroid is een voorbeeld van een besturingssysteem dat open source is. In 2008 maakte Google de broncode van zijn besturingssysteem bekend en sindsdien kunnen programmeurs hun eigen versie van Android modificeren.

Ontwikkelaars gebruiken de broncode voornamelijk om bugs te verwijderen, functionaliteiten toe te voegen of een compleet eigen versie van het systeem te maken. Eén van de redenen van het openbaar maken van de broncode was voor Android om telefoonfabrikanten te stimuleren hun toestellen geschikt te maken voor Android. Dit heeft goed uitgepakt en op deze manier heeft Android een groot aandeel op de markt van smartphones veroverd. Apple, met het besturingssysteem iOS de grote concurrent van Android, heeft geen open source. Hierdoor ben je als gebruiker volledig afhankelijk van de apps die door hen op de markt gebracht worden. Ook betaal je vaker voor apps.

Er zit echter ook een nadeel aan het gebruik van open source software. Dat is namelijk dat iedereen apps kan maken en publiceren in de app market. Het grootste deel bestaat uit goed bedoelde apps die ook daadwerkelijk handig en veilig zijn, maar er is ook een deel onveilig. Sommige mensen maken misbruik van dit systeem en zetten er bijvoorbeeld virussen in, die schadelijk kunnen zijn voor je telefoon.

Cyanogenmod is een van de grootste custom roms op basis van Android en houdt zich onder andere bezig met het maken van updates die ervoor zorgen dat oude toestellen, waarvoor geen update meer wordt uitgebracht, toch nieuwere versies van Android kunnen draaien. In het verleden was de release van broncodes tevens het moment waarop partners van Google, zoals Samsung, HTC en Sony ermee aan de slag konden. Sinds de ingang van Jelly Bean brengt Google een aantal maanden voor de release een zogenaamde ‘platform development kit’ uit. Deze kit bevat alle belangrijke wijzigingen voor de nieuwe Androidversie, waardoor fabrikanten in staat worden gesteld om firmwares geschikt te maken.

Google hoopt hiermee dat fabrikanten hun toestellen sneller updaten. Nu is het nog zo dat veel recente toestellen pas na een aantal maanden de nieuwste versie van Android kunnen draaien. Dit proces moet in de toekomst worden versneld door het verspreiden van de ‘platform development kit’.

Android_UI